YÖK Başkanı Erol Özvar: “Türkiye, Avrupa’da üniversite dışı kazanımlarda ilk adım atan ülkelerden biri”
“Üniversite dışı belirli standartlara ve hukuki çerçeveye kavuşturulmuş kazanımları üniversite içine dahil etmeye çalışıyoruz”
Yükseköğretim Kurulunun Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile imzaladığı protokolle, BTK Akademi’nin dijital teknolojiler ve yapay zekayla ilgili ders içeriklerinin üniversite ders müfredatına dahil edilerek üniversite dışı kazanımların öğrencinin diplomasına yansıtılması hedefleniyor.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Yükseköğretim Çalışma Grubu ile BTK Akademi’nin belirleyeceği ders içeriklerinin, “üniversite dışı” kazanımların 2024-2025 öğretim yılı güz döneminden itibaren transkriptlere yansıtılmasının hedeflendiğini bildirdi.
Üniversite dışı kazanımların kayıt altına alınmasının, belirli standartlara kavuşturulmasının bunların öğrenciler üzerinde büyük bir etkisi olduğunu vurgulayan Özvar; bir mevzuat dahilinde bunların öğrencilerin veya bu dersleri alan diğer kimselerin nitelikleri arasında sayılarak akredite edilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Özvar, şunları söyledi:
“Aslına bakarsanız dünyada da bu çok yeni bir alan. Avrupa Komisyonunun yaptığı çalışmalar dahilinde Avrupa Eğitim Bakanları ‘mikro kazanımlar’ başlığı altında bu çerçevede çok önemli faaliyetler yürütüyor. Biz de Yükseköğretim Kurulu olarak Avrupa’daki muadillerimizle mevkidaşlarımızla bu konuyu çok yakından takip ediyor ve çalışıyoruz. Avrupa’da üniversite dışı kazanımlar, henüz daha tam anlamıyla yürürlüğe girmese de her ülke bu konuda önemli adımlar atıyor. Türkiye işte bu adımları ilk atan ülkelerin şu anda başında geliyor. Aslına bakarsanız bizim yapmaya çalıştığımız şey üniversite dışı belirli standartlara ve hukuki çerçeveye kavuşturulmuş kazanımları üniversite kazanımları içine dahil edebilmek.”
BTK Akademi ve diğer sektörlerde bu yönde yapılan çalışmaların bir bakıma ilk örnekler olacağını kaydeden Özvar üzerinde çalıştıkları mevzuat için bu örneklerin önemli girdi sağlayacağını söyledi. Özvar, yaşam boyu öğrenim projesinin de çok önemli bir adımını bu projeyle gerçekleştirmiş olacaklarını, bu ilk adımı diğer sektörlere de genişleteceklerine değindi.
Özvar “Bilhassa uzman mühendislerden, doktora yapanlardan ve özel sektörden verilecek dersleri de bu format içine yerleştirmeyi de düşünüyoruz.” diye konuştu.
Yükseköğretim Kurulu olarak geleceğin meslekleri üzerine yoğun çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Özvar, bilgi teknolojileri ve yapay zeka alanlarına özel çalışmalar yaptıklarını söyledi. Özvar, Yükseköğretim Kurulu Yapay Zeka Temelli Programların Belirlenmesi Çalışma Grubu’nda üniversitelerde yapay zeka, büyük veri, dijitalleşme gibi alanlarda çalışan 15 öğretim üyesi ve 4 Yükseköğretim Kurulu üyesinin yer aldığını bildirdi.
Özvar, “Bütün programlarda, çağın gereklerine uygun bir yenilenme, güncelleme yapmak zorundayız. Bu güncellemelerin başında da bilgi teknolojileri ve yapay zeka geliyor. Bununla beraber yine bilgi teknolojilerine dayalı iletişim önümüzdeki yıllarda da en çok öne çıkacak alanların başında gelmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak : YÖK Resmi Haber Sitesi